16 maart

  • do 20 - 2 - 2014
  • 16 maart
uitvergroten

Dit jaar wordt Co Westerik 90 jaar. Ter gelegenheid daarvan is er een overzicht van zijn werk te zien in Museum Boymans Van Beuningen in Rotterdam. Voor NPO Cultura een mooie aanleiding om aandacht te besteden aan deze Hollandse meester met een programmering over de "taal" en kijkwijze van Westerik. Zondag 16 maart, vanaf 18:30 uur.

De taal van Co Westerik

zondag 16 maart / 18:30 uur

In dit programma uit 1981 vertelt Westerik over zijn thematiek en zijn werkwijze.
Maar wat dit programma met name interessant maakt is dat Westerik leest uit zijn dagboeken. Dichter bij het proces van conceptie en uitvoering van een kunstwerk kan je niet haast komen.

Co Westerik - Hollandse Meesters

zondag 16 maart / 18:45 uur

uitvergroten

In deze aflevering uit de nieuwe serie Hollandse Meesters portretteert het filmmakersduo Maarten Schmidt en Thomas Doebele de 89-jarige Co Westerik tijdens het maken van een schilderij. Zijn werk staat bekend om een opvallende mengeling van figuratieve schilderkunst en een opzettelijke, expressionistische vertekening van de werkelijkheid. Op droogkomische wijze licht Westerik de keuzes toe die hij maakt.

Co Westerik - VARA prent 4

zondag 16 maart / 19:30 uur

De Vara gaf bij haar 50 jarig bestaan opdracht aan kunstenaars een werk te maken. Eén van die kunstenaars was Co Westerik. Westerik vertelt over de noodzakelijkheid om kunst te maken. Ondanks zijn stoere gestalte en onverzettelijke uitstraling kan hij evenwel kapot zijn als hij kritiek krijgt op zijn werk.
Eerder uitgezonden door de VARA in 1976.

Co Westerik - Kijken als geen ander

zondag 16 maart / 19:35 uur

Documentaire uit 2002 over het werk van kunstschilder Co Westerik. Het werk van Westerikroept sterke emoties op bij het publiek, tot walging aan toe. Denk aan het schilderij van de vinger die zich snijdt aan een grasspriet. Maar het werk van Co Westerik is ook een rijke bron voor dichters als Willem van Toorn, Rutger Kopland, Leendert Witvliet, Nicolaas Matsier en Hans Tentije.

Eerder uitgezonden door de AVRO in Close Up.