• zo 2 - 6 - 2013
uitvergroten

Vanaf zondag 28 april is Vrw. zkt. Knst. (NTR) terug op Nederland 2. Aan de hand van de actuele culturele agenda zoekt de eigenzinnige maar immer vrolijke presentatrice Isolde Hallensleben naar interessante exposities, filmpremières, theatervoorstellingen en concerten.

Aflevering 6

In juni is het groot feest in het Limburgse Ulenstraten. Dan wordt het 150 jarig bestaan van Fanfare Concordia gevierd. Isolde gaat naar Ulenstraten om te kijken hoe de festiviteiten worden voorbereid en volgt de fanfare tijdens een muzikale rondgang door het dorp.

Willen we onszelf (letterlijk) verheffen door middel van ons schoeisel? Het antwoord op die vraag wordt vanaf 8 juni gegeven op de tentoonstelling Elevation in Arnhem. “De hoge hak is een fenomeen waar men van alles op projecteert, het verleent status, en is het object van begeerte en verlangen”, weten de samenstellers van de tentoonstelling. Isolde bezoekt ontwerper Eelko Moorer en schoenmaker Rene van den Berg die een heel bijzondere dansschoen aan het maken zijn.

Een brandwond, een afgehakt hoofd of een lijk met een slipje in de mond. Als er voor een Nederlandse film of televisieserie levensecht nagemaakte verminkingen moeten worden gefabriceerd, wendt men zich tot Rob’s Propshop. Isolde ging kijken en liet een ‘verminking’ aanbrengen.

Isolde volgt acteur Jeroen Spitzenberger en regisseur Johan Doesburg tijdens de voorbereidingen en repetities van Het Stenen Bruidsbed. Het beroemde boek van Harry Mulisch over daders en slachtoffers in tijden van oorlog wordt in Nederland (vanaf 28 mei) voor het eerst als toneelstuk op de planken gebracht door het Nationale Toneel.

NEDERLAND 2
Zondag 2 juni om 19:55 uur

Aflevering 5

Een aantal keer paar jaar nodigt Museum Podium De Speelklok in Utrecht muzikanten of bands uit om samen met een van de zelfspelende orgels, een speeldoosje of een kermisorgel uit het museum een optreden te verzorgen. Muziek van die band wordt dan omgezet voor het orgel. In sommige gevallen componeert de band speciaal voor het optreden een nieuw nummer. Dat deed ook The Kik met een nummer voor de band én draaiorgel.

Je bouwt niet zomaar gebouwen voor mensen, je betrekt die mensen bij de projecten die je ontwikkelt. Dat is de filosofie van architectenbureau SLA. Dat gebeurt ook bij de ontwikkeling van de glazen koepel van wapenloods Fort Asperen. Schoolkinderen krijgen in een glasblazerij in Leerdam uitleg van architect Peter van Assche. Daarna helpen ze met het maken van glazen ‘dakpannen’.

Het zijn zelfportretten, maar dan wel heel bijzondere. Beeldend kunstenaar Caspar Berger maakt via scans en een 3D-printer reproducties van botten uit zijn lichaam. Het is onderdeel van zijn nieuwe project ‘Skeleton’. Hij onderzoekt de relatie tussen binnenkant en buitenkant, tussen het levende lichaam en dode materie. Berger is winnaar van de ‘Singer Prijs 2013’. Die prijs is een tentoonstelling in het Singer Museum in Laren en de aankoop van een werk van de winnaar door het museum. Een overzicht van het werk van Caspar Berger van de afgelopen tien jaar is vanaf zaterdag 2 juni te zien.

NEDERLAND 2
Zondag 26 mei om 19:55 uur

Aflevering 4

De lange carrière van de nog altijd populaire zanger Lee Towers kent vele hoogtepunten maar ook de nodige tegenslag. Ze komen aan bod in de documentaire Lee Towers, the voice of Rotterdam die maandagavond in Het Uur van de Wolf (NTR, 20 mei om 23.00 uur, Nederland 2) wordt uitgezonden. Isolde nodigt Lee uit voor een kopje koffie en samen bespreken ze zijn bekendste nummers.

Kunnen moderne fotografen nog werken met de oude camera’s van legendarische fotografen als Jacob Olie, Sem Presser of Paul Citroen? Het project PS Camera nodigt fotografen van nu daartoe uit. De camera van Jacob Olie wordt in het Amsterdamse Stadsarchief onder het stof vandaan gehaald om te zien hoe moeilijk analoog fotograferen is. Isolde assisteert de fotografen Morad Bouchakour, Martijn van de Griendt en Roos Ieneke van Kalsbeek bij hun pogingen net zo’n indrukwekkende foto’s te maken als de oude meesters.

Het Festival Operadagen Rotterdam gebruikt de stad als podium. Er zijn voorstellingen in verlaten fabrieken, op het haventerrein of onder de Brienenoordbrug. Deze maand is de opera Leonore’s Fidelio te zien in een voormalige strafgevangenis aan de Rotterdamse Noordsingel. Isolde bezoekt een repetitie en wil weten hoe de tralies zangeres Linde Schinkel inspireren.

Na een grondige verbouwing heropent het Noordbrabants Museum in Den Bosch komende week met een grote overzichtstentoonstelling van beeldend kunstenaar Marc Mulders. De vrucht van dertig jaar kunstenaarschap in 80 werken en 1 terugkerend thema: de tuin. Isolde helpt bij het inrichten van de tentoonstelling en onderzoekt en passant wat de natuur voor Marc Mulders betekent.

NEDERLAND 2
Zondag 19 mei om 19:55 uur

Aflevering 3

Fotograaf Marieke van der Velden heeft een missie. Ze wil het gewone leven van mensen laten zien in gebieden die in oorlog zijn. Ze fotografeerde in Bagdad en reisde voor een nieuwe serie naar Kabul in Afghanistan. Voor de serie Women Of Kabul portretteert ze vrouwen op hun favoriete plek. Van der Velden vult ons beeld van Afghanistan, militairen, vrouwen in burka’s en zelfverbranding, op een prettige manier aan. Haar werk is te zien op het Fotofestival Naarden.
 
Een schrijver die amper zijn huis uit durft. Ingmar Heytze heeft er al jaren moeite mee zijn woonplaats Utrecht te verlaten. Maar beetje bij beetje, stapje voor stapje wordt zijn leefwereld groter. Met de trein, de scooter of de auto (het vliegend tapijt, volgens de schrijver) verlegt hij zijn grenzen. Isolde reist mee en is benieuwd of Ingmar zijn doel haalt: de zee.
 
Het is een beetje een geheime schuilplaats voor schrijvers die op bezoek komen in Nederland. Het Ambassade Hotel in Amsterdam. Een enorme hoeveelheid kunst, een fantastische collectie gesigneerde boeken. Isolde wil het allemaal weleens met eigen ogen bekijken en brengt een bezoek. En passant ontmoet ze één van de vaste gasten: Jan Mulder.

NEDERLAND 2

Zondag 12 mei om 19:55 uur

Aflevering 2

Eric Vloeimans is zonder twijfel één van de beste trompettisten van Europa. Niet zo gek dus dat het Nationaal Jeugd Jazz Orkest hem benaderde om dit jaar dirigent en artistiek leider te zijn. Isolde wil weten hoe Vloeimans en de veelbelovende jonge muzikanten zich voorbereiden op een tournee die het orkest tussen mei en september langs een tiental grote (jazz)festivals en podia leidt.

Hebben vuilnismannen iets met kunst? Ja, is het simpele antwoord. Amsterdamse vuilnismannen mochten kunst uitzoeken voor een speciale tentoonstelling in het Centrum voor Beeldende Kunst in Amsterdam Oost. Met een favoriet werk werden ze gefotografeerd. En die foto siert nu de vuilniswagens. Isolde krijgt eerst een cursus straatvegen en bespreekt daarna de geselecteerde werken met de vuilnismannen.

Aernout Mik
is één van Nederlands belangrijkste beeldend kunstenaars. De Groninger heeft met zijn achtergrond als beeldhouwer het domein van de videokunst een nieuwe impuls gegeven. Vanaf zaterdag 4 mei is in het Stedelijk Museum in Amsterdam zijn werk te zien op de uitgebreide tentoonstelling Communitas.

NEDERLAND 2

Zondag 5 mei om 19:55 uur

Aflevering 1

Isolde vraagt zich af hoe kunst ontstaat en wie de makers zijn. In zes afleveringen is te zien hoe zij de kunstenaars volgt tijdens het creatieve proces. Ze participeert hierin ook zelf. Zo gaat ze in de eerste uitzending langs bij couturiers om een opvallende mooie jurk te vinden die ze kan dragen tijdens de kroning op 30 april.

NEDERLAND 2

Zondag 28 april om 19.30 uur